Parkeervergunning en buitenlands kenteken. Hoe zit dat eigenlijk?
In buurten met een hoge parkeerdruk komt de vraag nog wel eens naar boven: Wie met een buitenlands kenteken in Nederland rijdt en woont, komt die in aanmerking voor een parkeervergunning?
Door Eric Stuyfzand.
Kom je in aanmerking voor een parkeervergunning als je met een buitenlands kenteken in Nederland rijdt en woont?
Het antwoord op die vraag is ja. Meestal is een voorwaarde voor een parkeervergunning dat je als bewoner bent ingeschreven op een adres in de buurt waar een parkeervergunning nodig is en een auto op je naam hebt staan.
Bij een buitenlands kenteken kan de gemeente dat laatste niet controleren omdat er geen RDW registratie is. Maar als de aanvrager kan aantonen over deze auto te beschikken (bijvoorbeeld via een verklaring van een werkgever), dan is ook aan die voorwaarde voldaan.
Zo kan het ook gaan met een auto met buitenlands kenteken. Wie kan aantonen over deze auto te kunnen beschikken, kan in aanmerking komen voor een parkeervergunning.
Kan je in Nederland wonen en in een auto met een buitenlands kenteken rijden?
Het antwoord op die vraag is ook ja. Wie in Nederland woont en in een auto rijdt moet voor die auto wegenbelasting (MRB) en BPM betalen. Het maakt niet uit of die auto een Nederlands of buitenlands kenteken heeft. Wel zijn er uitzonderingen op die regel. Bijvoorbeeld als je een buitenlandse werkgever hebt en je de auto grotendeels in het buitenland gebruikt. Maar wie op een Nederlands adres is ingeschreven en een auto met een buitenlands kenteken berijdt, zal in de meeste gevallen ook MRB en BPM moeten betalen.
Een gemeente die een parkeervergunning voor een auto met buitenlands kenteken afgeeft, kan overwegen om bij toetsing na te gaan of de belasting inderdaad betaald is. Zo voorkom je scheve gezichten.
Nooit meer iets missen?
Volg ons op LinkedIn
En meld je aan voor onze nieuwsbrief