Artikel
Parkeerbeleid: eerste botsproef voor ambitieuze Omgevingsvisie
In een Omgevingsvisie weerklinken de haast grenzeloze ambities van een gemeente hoe om te gaan met de schaarse openbare ruimte en daaruit voortvloeiende ruimteclaims. Kracht bijgezet door prachtige termen als een klimaatadaptieve leefomgeving, duurzame mobiliteit en innovatief ondernemen. Parkeren is als ruimtevreter een belangrijk element in de strijd om de openbare ruimte. Ruimte waar de mens centraal staat en niet de geparkeerde auto.
Dit betekent sturende keuzes maken in het gemeentelijke parkeerbeleid. Maatregelen als lage parkeernormen, minder parkeervergunningen, parkeren op afstand en sturende parkeertarieven moeten uiteindelijk resulteren in minder geparkeerde auto’s in de openbare ruimte. Deze vaak noodzakelijke keuzes vergen omdenken, inlevingsvermogen en flexibiliteit van bewoners. Door het nieuwe sturende parkeerbeleid worden zij, vaak voor het eerst, geconfronteerd met de gevolgen van de vergezichten uit een Omgevingsvisie. En daarmee is parkeerbeleid de eerste botsproef voor een Omgevingsvisie.
What’s in it for me?
Want botsen doet het als we het over sturende parkeermaatregelen hebben. Betalen voor parkeren of parkeren op afstand grijpen meteen in op het mobiliteitspatroon van een huishouden. Draagvlak voor nieuw parkeerbeleid ontbreekt en bij de gemeenteraad die het nieuwe parkeerbeleidsplan moet vaststellen ontstaat koudwatervrees. En zo gek is dat niet. Voor bewoners is het niet duidelijk waarom sturende maatregelen nodig zijn. De calculerende burger denkt vooral: what’s in it for me? en heeft daarbij het integrale toekomstplaatje niet voor ogen.
Gezocht: verbinding!
Bij het opstellen van nieuw parkeerbeleid is het belangrijk verbinding te zoeken met de ambities op het gebied van mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid. En moet bij het opstellen de boodschap van de Omgevingsvisie steeds weer worden uitgelegd, zowel aan de politiek als aan bewoners en ondernemers. Zodat een duidelijk beeld ontstaat van de lange termijn effecten van een meer sturend parkeerbeleid. Namelijk een groene, bereikbare leefomgeving waar het prettig verblijven is.
Dit artikel is gepubliceerd in Update 56.
Nooit meer iets missen?
Volg ons op LinkedIn
En meld je aan voor onze nieuwsbrief