Nieuw parkeerbeleid Rijksvastgoedbedrijf draagt bij aan duurzaam reizen
Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) stelt beleid op om alle medewerkers en bezoekers van rijkskantoren te stimuleren om duurzaam te reizen naar locaties. Klimaatdoelstellingen en nieuw mobiliteitsbeleid binnen het Rijk zijn de aanleiding om ook het parkeerbeleid aan te passen. Nieuw parkeerbeleid biedt de verschillende gebruikers van rijkskantoren een tool en hulpmiddel in gesprek met gemeenten: een stappenplan met een sterke inzet op duurzaam reizen.
Duurzame doelstellingen, nieuw beleid
Waar het ooit vanzelfsprekend was dat ambtenaren met de auto naar ministeries in de binnenstad kwamen, is dit in huidig mobiliteitsbeleid niet langer de standaard. Het Rijk heeft de verplichting om de uitstoot van schadelijke gassen te reduceren. Rijksambtenaren en bezoekers moeten zich dan ook anders gaan verplaatsen van en naar rijkskantoren. Minder autokilometers en meer met de fiets of het openbaar vervoer. Met die doelstelling is in 2015, mede door het Rijk, de coalitie Anders Reizen gevormd. De coalitie heeft één voornamelijk doel: de CO2-uitstoot van zakelijke reizen te halveren in 2030 ten opzichte van 2016.
Het RVB levert een bijdrage aan de duurzame doelstellingen. Dit doet zij door in te zetten op ov-bereikbaarheid, fietsen en lopen. Concreet betekent dit ook anders omgaan met autoparkeren. Het RVB wil dit ondersteunen en vertalen naar een concrete set met uitgangspunten voor parkeerlocaties bij rijksgebouwen. Aan ons is gevraagd de uitgangspunten uit te werken in het nieuwe parkeerbeleid. Dit beleid moet richting geven aan de manier waarop het RVB omgaat met haar parkeerareaal en de beschikbaarheid daarvan voor verschillende doelgroepen. Het beleid dient als hulpmiddel om gesprekken met gemeenten te gaan voeren.
Workshops en interviews
Het nieuwe parkeerbeleid is tot stand gekomen in drie fases. Samen met een aantal gebruikers en relevante stakeholders is gestart met het verkennen van de opdracht. In een workshop zijn kaders opgesteld, primair voor de locaties en de doelgroepen die een parkeerplek moeten kunnen vinden. Uiteindelijk zijn onderscheidende parkeerdoelgroepen en voorbeeldlocaties benoemd waarvoor specifieke regels voor parkeren noodzakelijk zijn.
In de tweede fase is het gebruik van de voorbeeldlocaties geanalyseerd. Hiervoor zijn interviews afgenomen met medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de verdeling van parkeerrechten op de locaties. Dit geeft een beeld van het huidige gebruik per parkeerdoelgroep.
In de derde fase hebben wij in een tweede workshop onze bevindingen gepresenteerd en het conceptbeleid voorgelegd. Samen met eerder betrokken medewerkers is dit concept verfijnd en vastgesteld.
Een duidelijk stappenplan met maatwerk
Aan de hand van de workshops en interviews zijn nieuwe uitgangspunten voor parkeerbeleid gevormd en uitgewerkt. Dit leidt tot een stappenplan dat toe te passen is op nieuwe parkeersituaties. Onderdeel hiervan is een rekenmodel waarmee inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn voor de verschillende doelgroepen. Het model biedt meer ruimte voor maatwerk in de vorm van parkeernormcorrecties wanneer duurzaam vervoer wordt gestimuleerd. Parkeerplaatsen voor de auto zijn niet een-op-een beschikbaar voor ambtenaren wanneer daar geen noodzaak voor is. Ook geeft het beleid een richtlijn over hoe moet worden omgegaan met een tekort of overschot aan parkeerplaatsen.
Het nieuwe en flexibele parkeerbeleid is de eerste stap naar het stimuleren van duurzaam vervoer. Hiermee geeft het Rijk het goede voorbeeld.
Nooit meer iets missen?
Volg ons op LinkedIn
En meld je aan voor onze nieuwsbrief