Zijn er over 20 jaar nu minder of meer parkeerplaatsen nodig?

Door Eric Stuyfzand (Spark), lid discussiepanel ‘Verbeteren kwaliteit openbare ruimte en flexibel benutten van (bestaande) parkeercapaciteit’ – Parkeervak dag 1
Naar aanleiding van de paneldiscussie op de eerste dag van de Parkeervak over hoe de auto over 20 jaar geparkeerd wordt, geeft collega Eric Stuyfzand in een blog zijn visie hierop.
Na een inleiding van Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) over de ontwikkeling van techniek en gebruik van de auto (zie VPRO Tegenlicht, De Rijdende Robot), werden op de Parkeervak 2019 standpunten uitgewisseld over hoe die auto over 20 jaar geparkeerd wordt. Gaat het aantal auto’s nu dalen, of moeten we rekening houden met juist meer auto’s? Van de Weijer was overtuigend met de verwachting dat auto’s alleen maar goedkoper worden, bijna geen uitstoot meer produceren (alleen nog een beetje via banden en remmen) en door veiligheidssystemen veel minder ongevallen zullen veroorzaken. De auto is een aantrekkelijk vervoermiddel en wordt dat alleen nog maar meer. Het autobezit daalt niet, het stijgt, zie het artikel van NRC.
De komende decennia blijft de auto voor velen de nummer 1 keuze voor verplaatsing. Misschien in de stedelijke omgeving niet voor de enkelvoudige woon werk verplaatsing. Maar wel voor veel andere, minder goed met openbaar vervoer bereikbare, locaties of voor wie avond- en nachtdienst heeft. En voor al die andere verplaatsingen met het gezin, met bagage, een dagje weg, of voor de groeiende groep ouderen voor wie een andere vervoerswijze niet meer zo makkelijk is. In de discussie bleek dat enthousiaste openbaar vervoer reizigers toch nog één of twee auto’s in het gezin hebben. Welvaart en mobiliteit gaan hand in hand, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving al een paar jaar geleden vast. Dus van die auto zijn we nog lang niet af. Maar hij mag dan duurzaam en veilig worden, wat blijft is het ruimtebeslag. Met de grote woningbouwopgave die vooral in de stedelijke omgeving moet plaatsvinden, wringt dat.
Ook in bestaande wijken zorgt economische groei en het daarmee samenhangende stijgende autobezit voor knelpunten. Meer auto’s op straat is geen goed idee, eerder minder. Maar grote hoeveelheden woningen bouwen zonder of met minimale aantallen parkeerplaatsen, lijkt mij een historische vergissing. Natuurlijk helpt autodelen of het aanbieden van Mobility as a Service de parkeerbehoefte verminderen. Maar het zet geen zoden aan de dijk. Wat dan wel? Misschien toch maar accepteren dat de auto bij onze welvaart hoort en de prijs ervoor betalen? De parkeerplaats kost straks meer dan de auto zelf. Misschien moeten we daar aan wennen.
Nooit meer iets missen?
Volg ons op LinkedIn
En meld je aan voor onze nieuwsbrief

















































